Bostaden

Bostaden

Information om din bostad. Om skyldigheter och rättigheter som bostadsrättsinnehavare eller hyresgäst.

Vad innebär bostadsrätt?

Att äga en bostadsrätt innebär inte att man äger lägenheten. Det innebär medlemskap i en förening som ger rätten att nyttja bostaden under obegränsad tid. Därav namnet bostadsrätt. Så länge en medlem fullgör sina skyldigheter och så länge föreningen lever kan medlemmen aldrig förlora bostadsrätten. Medlemmarna i bostadsrättsföreningen äger tillsammans fastigheten, det vill säga alla bostäder, lokaler, gemensamma utrymmen och eventuella uteplatser. Som medlem är du med och fattar beslut om hur huset ska skötas. Det görs vid den årliga ordinarie föreningsstämman eller vid en extra stämma. Stämmorna är föreningens högsta beslutande organ. Varje bostadsrätt har en röst, oavsett storlek på lägenhet och hushåll.
Styrelsen ansvarar för föreningens ekonomi och ska se till att de beslut som medlemmarna fattar verkställs. Den väljs vid den ordinarie stämman av medlemmarna, som där också utser revisorer och valberedning.

Det är föreningens styrelse som godkänner nya medlemmar.

Precis som hyresgäster betalar hyra, måste den som har en bostadsrätt betala en avgift. Avgiften ska täcka föreningens kostnader för drift och underhåll av fastigheten och dessutom räntor och amorteringar på lån. Föreningen ska också sätta undan pengar för underhåll och reparation av fasader, trappor, stamledningar, avlopp med mera.

Som bostadsrättsinnehavare har du dels ansvar för lägenhetens skötsel, dels också ett indirekt ansvar för att föreningen sköter fastigheten i stort. Det är föreningens stadgar som bestämmer vad som är den enskildes ansvar och vad som är föreningens.

Lägenhetsnummer

Varje lägenhet har ett unikt lägenhetsnummer.

Kod & Lås

Koder till de kodlås som finns i fastigheten får du av tidigare lägenhetsinnehavare eller genom att kontakta styrelsen vid inflyttning. Bostadsrättsföreningen ansvarar ej för de nycklar till lägenheten, porten, cylinderlås till tvättstugan samt källarförråd som den tidigare hyresgästen disponerat. Säkerställ därför vid inflytt att ni har fått samtliga nycklar av tidigare hyresgäst.

Hyra ut

Vill du hyra ut din lägenhet i andra hand? Till att börja med behöver styrelsen få veta varför och hur länge. Skicka ett mail styrelsen och beskriv detta så tar styrelsen ett beslut.

Avtal upplatelseandrahand BRF aug 2015

Om styrelsen godkänner ska ni:
– se till att hyresgästen tar del av stadgarna och trivselreglerna, samt signerar dessa.
– fyll i avtal som finns här ovan.
– Lägg påskrivna dokument i styrelsens brevlåda, vid entrén på Heleneborgsgatan 15B.
– Om ni vill fortsätta att hyra ut lägenheten efter ett år behöver ni komma in med en ny ansökan.

På grund av tillkommande kostnader för föreningen i samband med hantering av andrahandsuthyrning. Debiterar föreningen 10% av ett prisbasbelopp/år.
Detta innebär:
Hyra ut 3mån = 1185Kr
Hyra ut i 6mån = 2370kr
Hyra ut i 1år = 4740kr

Styrelsen godkänner endast andrahandsuthyrningar med ett år i taget. Har du frågor är du välkommen att kontakta styrelsen.

Försäkring

Föreningen har en fastighetsförsäkring via Brandkontoret som täcker föreningens ansvar för byggnaden.

Det är medlemmens skyldighet att teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg, då du själv är ansvarig för din lägenhet. Går t.ex. kyl, frys eller spis sönder, eller om diskmaskinen orsakar en vattenskada, så är det din hemförsäkring och ditt bostadsrättstillägg som ska ersätta detta.

Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att du inte stör eller störs av dina grannar, särskilt nattetid mellan klockan 22-07. Det betyder att TV och musikanläggningar används så att dessa inte stör andra. Slå av även tekniska apparater som för oväsen som t ex tvätt- och diskmaskin.

Alla renoveringsarbeten/ommöblering/upphängning av tavlor mm som medför störande ljud får endast ske dagtid. Försök också undvika att slå i dörrar och prata högt i trapphus, på gården och utanför porten under denna tid.

Om du planerar att ha fest, informera dina grannar i förväg genom att lägga lappar i brevlådan och i porten. Har du behov av att fortsätta sent är det mer lämpligt att hyra en festlokal för ändamålet.

Vid eventuella störningar kontakta i första hand alltid den som stör. Försök hålla en god ton och en bra kommunikation för att lösa problemen på bästa sätt. Om störningarna fortsätter kontakta styrelsen.

Underhåll

Du har, som ägare till bostadsrätten, ansvar för att underhålla din lägenhet. Om något som kan påverka dina grannar går sönder, måste du se till att det repareras. Det gäller särskilt läckageskador.

Vid större renovera/obyggnad av;

Väggar

El

Vatten

Avlopp

Ventilation

Värme

Så måste styrelesen informeras och ge sitt godkännande innan renovering/ombggnationen påbörjas. Tänk på att du  inte får förvara byggavfall i trapphuset, på gården mm. Om dessa utrymmen blir smutsiga till följd av ombyggnaden, är du skyldig att ordna med städning. Om du använder hantverkare, så gäller samma regler för dem som om du själv bygger om. De får inte lämna byggsopor i allmäna utrymme och bör undvika att lämna fimpar på gården eller utanför portarna. Grovsoporna ska köras till närmaste återvinningscentral eller förvaras i sk ”big bags” på trottoaren/utanför porten (OBS! tillstånd krävs).

Brandskydd

Varje hushåll är skyldig att ha minst en brandvarnare i lägenheten. Gör en kontroll av brandvarnaren minst en gång i kvartalet och när du har varit hemifrån en längre tid. Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen. Brandvarnarens siren ska då ljuda. Undvik att avlägsna brandvarnaren från sin plats, eller att plocka bort batteriet.

Föreningen rekommenderar även att varje bostadsrättsinnehavare har en brandfilt och brandsläckare också. Ta reda på hur brandsläckaren/brandfilten fungerar och förvara den lättåtkomligt.

Grillning

All grillning sker på gården, det är ej tillåtet att grilla på balkonger. Tänk på att visa hänsyn till dina grannar vid grillning.

Värme och ventilation

Huset är anslutet till ett fjärrvärmenät. Uppvärmning sker med vattenburna radiatorer. Lägenheterna har mekanisk frånluftsventilation och tilluft via friskluftsintag.

Värmen är alltid på, när yttertemperaturen går under 16 grader börjar värmen cirkulera. I varje element sitter en termostat som styr så att det ska vara 20-21 grader i lgh och om det är så varmt kan det bli så att man upplever det som att elementet inte fungerar. I de fall där värmen inte når upp till 20-21 grader så kan det vara så att elementen behöver luftas eller att termostaten kärvat ihop under sommaren.

Kommer det en snabb köldknäpp blir det naturligtvis en viss fördröjning innan värmen kommer upp vilket man måste vara medveten om. Tänk på att hålla ytterdörrar mot gata och innegård stängda samt dörrarna i trapphusen 15A och 15B stängda under vinterhalvåret.

TV, bredband och telefoni

Bredband, tv och telefoni levereras från Ownit Broadband AB.

Ownit erbjuder kostnadsfri kundtjänst där abonnenterna kan få hjälp med:

  • Installationsstöd
  • Felavhjälpning

Som kund till Ownit kopplas du alltid direkt till personlig service, tel. 08-525 073 00.
Öppettider:

  • Måndag – Fredag 8–22
  • Lördag – Söndag 10–19

Du kan även nå Ownit per e-post på info@ownit.se

Namnskyltar

Ändringar av namnskyltar i porten, utanför dörren och på postlådan i gårdshuset utförs av styrelsen.

Tips!

  • Testa jordfelsbrytare 1-2 gånger per år
  • Testa brandvarnare, byt batteri 1-2 gånger per år
  • Se över innerdörrar 1-2 gånger per år
  • Lufta radiatorerna 1 gång per år
  • Kontrollera att inga golvbrunnar är täppta eller uttorkade. Åtgärda genom att rensa, respektive spola vatten regelbundet
  • Rengör ventilationsdonen 2 gånger per år.

Tilluft och rengöring:

Torka rent tillufts/fönsterventilerna 1-2 ggr per år och säkerställ att luften circulerar fritt kring dessa. 

Frånluftsdon och rengöring:

Frånluftsdon plockas ned, hela delen med ram, som man sköljer av och rengör med diskmedel. Sedan ska man även göra rent i röret där man tar bort damm och smuts med borste eller dammsugare. Sätt sedan tillbaka genom att fästa metallring i första skåran i röret.